Exposició temporal

PAUL SENN, UN FOTÒGRAF SUÍS EN GUERRA

3/02/2019 > 30/09/2019

En el marc de la commemoració del 80è aniversari de la Retirada, el Mémorial du Camp de Ribesaltes presenta una exposició de fotografies del gran reporter suís Paul Senn.

Paul Senn, PFF, MBA Berne. Dép. GKS. © GKS, BerneA finals de gener del 1939, s’autoritza finalment el pas als refugiats espanyols arribats en massa a la frontera francesa i concentrats al Pertús. Ja feia dies que intentaven travessar la muntanya per tal de fugir l’avançada de les tropes franquistes. Periodistes i fotògrafs d’arreu del món es precipiten a la frontera francesa per testimoniar l’èxode. Entre ells treballa un fotògraf suís, Paul Senn. Ja ha tingut diverses oportunitats de conèixer Espanya abans i durant la guerra al si de l’associació humanitària suïssa “Ajuda Suïssa”. És una mena de “Robert Capa suís”, un periodista tot-terreny que publica reportatges de caire social en la premsa il·lustrada del seu país. Com Capa, també col·labora amb organitzacions d’ajuda al cor de la tragèdia espanyola. El seu testimoniatge és importantíssim. Més enllà de l’acollida lamentable que va fer l’Estat francès als 500.000 refugiats espanyols, ens mostra l’impuls solidari de la població francesa i del món sencer. Tres anys més tard, al mes de febrer del 1942, el mateix Paul Senn enceta un periple que el condueix a Ribesaltes, Elna, Banyuls de la Marenda, Récébédou i Tolosa. A Ribesaltes, el vent envolta els barracons i assota tots els que s’aventuren al descobert. L’objectiu de Senn captura la realitat d’aquests homes, dones i infants que amaguen la seva desgràcia sota les flassades. Hi troba Espanyols i també Gitanos i Jueus que França aviat enviarà als trens de la mort. Les seves fotos ens fan literalment venir un calfred. Il·lustren les paraules que va deixar la infermera Friedel Bohny-Reiter al seu dietari del camp de Ribesaltes. Mots i fotos que testimonien aquests nens confinats, morts de gana, maltractats, assassinats, ahir, avui i demà...

UNA GUERRA SENSE NOM

Del 15 de març al 2 de setembre

Marc Riboud © Marc Riboud

Aquesta doble exposició es pot visitar del 15 de març al 2 de setembre al Mémorial du Camp de Rivesaltes i del 15 de març al 13 de maig al Centre International de Photojournalisme.

Comissari de l’exposició : Jean-Jacques Jordi

Organitzada pel Centre International de Photojournalisme / Visa pour l’image et le Mémorial du Camp de Rivesaltes, la doble exposició Una guerra sense Nom presenta una panoràmica fotogràfica de la Guerra d’Algèria i les seves repercussions a França, sobretot al camp de Ribesaltes.