Exposició permanent

© David Maugendre

La sala de l’exposició permanent ha sigut concebuda de manera que el visitant pugui prendre coneixement de la manera que els esdeveniments històrics han provocat grans desplaçaments forçats de població i la creació de més de dos-cents camps d’internament a França i en els països de l’Àfrica del Nord, inclòs el de Ribesaltes.

Una gran taula central de més de 30 metres de llarg presenta, a més de la cronologia del camp, diversos testimonis, documents i objectes que tracen l’internament de tropes colonials, republicans espanyols, jueus, romanís, col·laboracionistes i presoners de guerra alemanys, austriacs, italians, polonesos, i posteriorment harkis algerians, tiradors guineans, malgaixos o indoxinesos… per presentar al conjunt de les poblacions civils però també els militars que han estat internats o allotjats segons els períodes.

Un espai és dedicat a la presentació interactiva de mapes relatius als camps d’internament francesos i als desplaçaments forçats de població a França, a Europa i als països de l’Àfrica del Nord.

El visitant pot igualment veure i escoltar un conjunt de 48 testimonis d’antics interns a través de tauletes electròniques, i mirar un gran nombre de pel·lícules i d’arxius d’època projectats sobre el mur del Mémorial o a l’interior dels mòduls d’exposició.

Els diferents elements de l’exposició permanent permeten als visitants, a tràves de la història del camp de Ribesaltes, comprendre un segle de la història internacional, del 1918 als nostres dies.